Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

Οδοντιατρικές υπηρεσίες με Laser

Οι οδοντιατρικές υπηρεσίες με Laser ενσωματώνουν τις ποιο σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς της οδοντιατρικής.

Η εφαρμογή Laser στην οδοντιατρική ανοίγει το δρόμο να εφαρμοστούν ποικίλες μορφές θεραπείας, τις οποίες πιθανώς δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν χωρίς αυτή την τεχνολογία.

Laser

Με τα Laser στην οδοντιατρική, ο ήχος του τροχού, οι επώδυνες ενέσεις και η γενική ταλαιπωρία του ασθενούς ανήκουν πια στο παρελθόν. Η θεραπεία με Laser μπορεί να κάνει την επίσκεψη στον οδοντίατρο ποιο ευχάριστη.

Η θεραπεία της τερηδόνας, οι επεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς, η απολύμανση της ρίζας, η υπερευαισθησία των δοντιών, οι στοματικές παθήσεις, αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, όλα αυτά γίνονται με αισθητή εξοικονόμηση χρόνου, λιγότερη αιμορραγία, γρηγορότερη αποκατάσταση και λιγότερες μολύνσεις.

 Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τα Lasers;

Οι περισσότεροι από εμάς, ίσως μόνο από όσα έχουμε δει σε ταινίες, ή από τα λίγα που έχουμε ακούσει από διαφημίσεις στην τηλεόραση, και γι’αυτό μερικές φορές αντιμετωπίζουμε τη λέξη αυτή με κάποια επιφύλαξη, ίσως ακόμα και με κάποια φοβία.

Η λέξη L.A.S.E.R. είναι φτιαγμένη από τα αρχικά των λέξεων Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, δηλαδή, Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας. Σε πιο απλά Ελληνικά, το κάθε Laser είναι ένα ενισχυμένο μονοχρωματικό φώς, με συγκεκριμένο μήκος κύματος, και μάλιστα όλα τα Lasers ανήκουν στο φάσμα της ορατής και κυρίως της υπέρυθρης περιοχής, και όχι στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Δηλαδή το Laser είναι μια συσκευή που όταν χρησιμοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό είναι εντελώς ακίνδυνη και τελείως φιλική για τον ασθενή, γιατί είναι μόνο ένα φώς!

before after
before after
before after
before after

Οι εφαρμογές των Lasers στην Οδοντιατρική είναι πολλές, και μπορούν να γίνουν με διάφορους τύπους Laser.  Στο οδοντιατρείο μας χρησιμοποιούνται δύο από τους κυριότερους εκπροσώπους των LASER: το Er:YAG Laser για σκληρούς ιστούς και μαλακούς ιστούς και το Nd:YAG Laser για τους μαλακούς ιστούς και αποστείρωση.

Το Er:YAG Laser με μήκος κύματος του παραγόμενου φωτός 2940nm, έχει την ιδιότητα να απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το νερό, και σε αυτή ακριβώς την απορρόφηση οφείλει την κοπτική του ιδιότητα, γιατί όλοι οι σκληροί ιστοί που μας ενδιαφέρουν, όπως η τερηδόνα, η αδαμαντίνη(σμάλτο), η οδοντίνη, η τρυγία(πέτρα), το οστό ή ακόμα και οι μαλακοί ιστοί, περιέχουν νερό. Να μην ξεχνάμε ότι και το κυτταρικό τοίχωμα των μικροβίων περιέχει νερό. Δηλαδή όπου δρα το Laser, έχουμε και πλήρη αποστείρωση. Από την άλλη μεριά, αυτό το μήκος κύματος έχει πολύ μικρό βάθος απορρόφησης, μόλις 1mm, και για αυτόν τον λόγο η εκλυόμενη θερμότητα δεν γίνεται αντιληπτή από το νεύρο που βρίσκεται πιο κάτω. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το Laser είναι τελείως ανώδυνο ή σχεδόν τελείως ανώδυνο. Έτσι με τη χρήση ενός τέτοιου Laser, ο ενοχλητικός τροχός, αλλά και η χρήση αναισθησίας τείνουν να γίνουν παρελθόν! Πρακτικά, σήμερα μπορούμε να κάνουμε σφραγίσματα με Laser χωρίς τροχό και χωρίς αναισθησία και φυσικά χωρίς πόνο! Και μάλιστα, επειδή το Laser προσφέρει και πολύ καλή αδροποίηση-κάτι που είναι απαραίτητο για ένα γερό και πολύ όμορφο άσπρο σφράγισμα-αυτό σημαίνει και πολύ μικρότερο σφράγισμα. Δηλαδή αφαιρούμε μόνο την τερηδονισμένη ουσία και κάνουμε το σφράγισμα, ενώ με τον παραδοσιακό τροχό πολλές φορές πρέπει να τροχίσουμε και γερό δόντι για να δώσουμε αυτό που λέμε σχήμα συγκράτησης, και να κάνουμε και χημική αδροποίηση για να κολλήσει το σφράγισμα. Και φυσικά να μην παραλείψουμε ότι ο ήχος του Laser δεν έχει καμιά σχέση με τον ενοχλητικό ήχο του τροχού.

Μια άλλη σημαντική εφαρμογή του Er:YAG Laser είναι στην Περιοδοντολογία. Το Laser προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στη χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας ή της περιεμφυτευματίτιδας μόνο με τη χρήση ενός πρίσματος, χωρίς την ανάγκη χειρουργικών εργαλείων.  Κατορθώνουμε άμεση αποστείρωση του περιοδοντικού θύλακα, κάτι που καμιά άλλη συμβατική μέθοδος δεν μπορεί να προσφέρει. Επιτυγχάνεται μια θεαματική άμεση βελτίωση της κλινικής εικόνας, καθώς ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των Lasers είναι η ταχύτερη και πολλές φορές μεγαλύτερη αναπλαστική τους δράση σε σχέση με τα συμβατικά χειρουργικά εργαλεία.

Απλές ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν πια να γίνουν αποκλειστικά με Laser σχεδόν αναίμακτα. Αφαίρεση  κύστεων,  πλαστική οστού, προπροσθετική χειρουργική , αλλά και απλές χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μερικές από τις ενδείξεις χρήσης των Laser .

Το  Nd:YAG Laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί άριστα στη χειρουργική των μαλακών ιστών, για πλαστικές επεμβάσεις, αφαίρεση βλαβών, λήψη ιστοτεμαχίων για ιστολογική εξέταση και άλλα. Μια από τις πιο εντυπωσιακές του εφαρμογές είναι στην καταπολέμηση της άφθας ή του έρπητα. Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή αντιμετωπίσαμε κάποια από αυτές τις καταστάσεις που είναι αρκετά επώδυνες, διαρκούν περίπου 1 εβδομάδα και τα φάρμακα που παίρνουμε από το φαρμακείο συνήθως δεν έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με τη χρήση του Laser, αρκούν μερικά δευτερόλεπτα και οι βλάβες αυτές αποτελούν παρελθόν. Χωρίς την ανάγκη αναισθησίας, αρκούν μερικοί παλμοί από το Laser και η άφθα ή ο έρπητας θεραπεύονται, τα συμπτώματα εξαφανίζονται αμέσως και μετά από μία με δύο ημέρες δεν υπάρχει ούτε σημάδι στο σημείο της επέμβασης. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αντιμετώπιση της περιστεφανίτιδας, μιας πάθησης που εμφανίζουν οι φρονιμίτες, όπου τα ούλα διογκώνονται και σχηματίζουν μια πολύ επώδυνη καλύπτρα και ο ασθενής δυσκολεύεται ακόμη και να ανοιγοκλείσει το στόμα και παραμένει πρησμένος και πονάει για δύο περίπου εβδομάδες. Η εκτομή της καλύπτρας γίνεται εύκολα, αναίμακτα, μόνο με τη χρήση αναισθητικού, και λόγω της ταχύτερης, καλύτερης και μονιμότερης αναπλαστικής δράσης των Laser, έχει πολύ πιο μόνιμα αποτελέσματα και συνήθως η εξαγωγή του δοντιού αποφεύγεται.

Μια άλλη πολύ σπουδαία εφαρμογή του Nd:YAG Laser είναι στον τομέα της καταπολέμησης των μικροβίων. Επειδή όπως είπαμε, όπου δρα η ακτίνα του Laser προκαλεί αποστείρωση και έχει και μεγάλο βάθος δράσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας για την αποστείρωση και την ταχύτερη επούλωση των θυλάκων. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συμβολή του στην Ενδοδοντία(δηλαδή στις απονευρώσεις), όπου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οδοντίατρος είναι να καταπολεμήσει τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στον ριζικό σωλήνα του δοντιού και κυρίως κάτω από αυτόν, στο περιρρίζιο, δηλαδή μέσα στο κόκαλο. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το Laser, που λόγω του μεγάλου βάθους διείσδυσης προσφέρει πλήρη αποστείρωση σε όλον αυτό το δυσπροσπέλαστο χώρο. Έτσι η απονεύρωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μόνο ραντεβού και με απόλυτη ασφάλεια για το αποτέλεσμά της.

Και όχι μόνο! Ο συγκεκριμένος τύπος Laser που υπάρχει στο ιατρείο μας ειναι αναβαθμισμένος να παρέχει αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως αποτρίχωση και λείανση ρυτίδων χειλέων.

Σήμερα τα Lasers είναι ότι πιο σύγχρονο και φιλικό υπάρχει για τον οδοντιατρικό ασθενή. Απομακρύνουν τον φόβο μας για τον τροχό και τον πόνο, ή ακόμα και για την αναισθησία. Απομακρύνουν ακόμα και τον ενοχλητικό θόρυβο του τροχού, είναι ακίνδυνα και απόλυτα ασφαλή στα χέρια του εξειδικευμένου χρήστη.

Digital CT Scan

First our dental radiologist takes a digital 3D CT Scan of your teeth.

Professional Consultation

We will discuss your primary issues and your wishes concerning your teeth.

Dental Examination

This is followed by a professional examination of the teeth and gums.

Complete Treatment Plan

We devise a complete treatment plan for restoring your healthy smile.

Χάνδακος 34

(1ος Όροφος) Ηράκλειο, Κρήτη

2810 300 309

Καλέστε μας για ραντεβού

Ωράριο λειτουργίας

Δείτε παρακάτω.