Πόσο απαραίτητος είναι ένας βαθύς καθαρισμός? (Υποουλική απόξεση)

Πόσο απαραίτητος είναι ένας βαθύς καθαρισμός? (Υποουλική απόξεση)

Όταν ο οδοντίατρος σού λέει ότι χρειάζεσαι έναν ειδικό καθαρισμό κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Πηγαίνεις για τη συνηθισμένη σου επίσκεψη στον οδοντίατρο – που σημαίνει ότι είσαι ήδη σε προνομιακή θέση σε σχέση με το 34% των Αμερικανών που παραλείπουν το ετήσιο check-up τους. Μετά τα συνηθισμένα τσιγκλίσματα και ξυσίματα, ο ειδικός της στοματικής υγιεινής κάνει ένα «χμμ» και σε ενημερώνει ότι ήσουν λιγάκι αμελής με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα και ότι θα πρέπει να καθίσεις ξανά την επόμενη βδομάδα στην καρέκλα του οδοντιάτρου, για έναν βαθύ καθαρισμό κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ξαφνικά, όταν ο οδοντίατρος σού ζητάει να πληρώσεις για μια εξτρά υπηρεσία που δεν έχεις ακούσει ξανά, μπορεί να αναρωτηθείς: μήπως είναι απάτη;

Καταρχάς, ο βαθύς καθαρισμός είναι μια καθιερωμένη οδοντιατρική θεραπεία. Ο τεχνικός όρος είναι αποτρύγωση και ριζική απόξεση και συγκαταλέγεται εδώ και καιρό στις στάνταρ διαδικασίες του οδοντίατρου. «Είχε ήδη παλιώσει, την εποχή που σπούδαζα εγώ», λέει ο Paulo Camargo, πρόεδρος των περιοδοντολόγων στην Οδοντιατρική Σχολή του UCLA, που αποφοίτησε το 1984.

Συνήθως η ουλίτιδα περνάει [...] Αν όχι, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του, για να απομακρύνει την πλάκα και την πέτρα από την επιφάνεια του σμάλτου κάτω από τα ούλα – όχι απλώς κατά μήκος της γραμμής των ούλων, όπως στον κανονικό καθαρισμό. Επίσης, θα φτάσει στις ρίζες των δοντιών σου, για να λειάνει την πιο μαλακή οστεΐνη στην επιφάνειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός πλάκας σε ανομοιόμορφα σημεία. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά για κάθε τεταρτημόριο του στόματός σου – πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά και κάτω δεξιά. Μπορεί να χρειαστεί πολλαπλές επισκέψεις για τη θεραπεία και των τεσσάρων ταλαιπωρημένων τεταρτημορίων.

Αν αυτό ακούγεται κάπως άβολο και δυσάρεστο, είναι επειδή… ε, είναι. Οι ασθενείς λαμβάνουν τοπική αναισθησία, για να μην αισθάνονται τόσο τα ιατρικά εργαλεία που σκαλίζουν κάτω από τα ούλα τους.

Ενώ δεν είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να περάσεις την ώρα σου, ο βαθύς καθαρισμός είναι μια απαραίτητη θεραπεία για προχωρημένες παθήσεις των ούλων. Τα πρώτα στάδια ονομάζονται ουλίτιδα - όταν τα βακτήρια που ζουν στην πλάκα στα ούλα σου απελευθερώνουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες προκαλούν μια ανοσοποιητική αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή. Τα ούλα σου γίνονται κόκκινα, πρήζονται και ματώνουν εύκολα.

Συνήθως η ουλίτιδα περνάει, όταν ο οδοντίατρος αφαιρέσει την πλάκα κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου καθαρισμού και αποφασίσεις να είσαι πιο πειθαρχημένος στο βούρτσισμα και στο οδντικό νήμα. Αν όχι, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα εξ ορισμού σημαίνει ότι η φλεγμονή στα ούλα σου έχει γίνει τόσο σοβαρή που η ανοσοποιητική αντίδραση είναι επίθεση στα οστά και στον ιστό του στόματός σου. Η απώλεια οστού που προκύπτει είναι εμφανής σε ορατά κενά κατά μήκος των ούλων σου και τα δόντια σου χαλαρώνουν. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί στο τέλος να πρέπει να γίνει αφαίρεση των δοντιών.

Δυστυχώς, οι γιατροί που θεωρούν τον «Όρκο του Ιπποκράτη» σύντομο ανέκδοτο δεν είναι πρωτάκουστο φαινόμενο. Συνεπώς, δεν κάνει κακό να έχεις τον νου σου.

Η αποτρύγωση και ριζική απόξεση στόχο έχει να σταματήσει αυτήν τη διαδικασία. Όταν η πλάκα και τα σωματίδια φαγητού αφαιρεθούν, τα ούλα σου θα ξεκινήσουν να θεραπεύονται και να σφίγγουν ξανά γύρω από τα δόντια σου μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Δυστυχώς, αν χρειαστεί να το κάνεις μια φορά, συνήθως δεν θα είναι η τελευταία. «Είναι μια διάγνωση μακροχρόνια πάθησης, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης», λέει η Vera Tang, καθηγήτρια περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Περνάει περιόδους ύφεσης, αλλά έχει μια τάση να επανεμφανίζεται, ανάλογα και το πόσο φροντίζεις τα δόντια σου». Η απώλεια οστού από την περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη, έτσι η πλάκα μπορεί πιο εύκολα να εμφανιστεί ξανά κάτω από τα ούλα σου και να προκαλέσει φλεγμονή. Αν είσαι διαβητικός ή καπνιστής, γενικά έχεις μειωμένη ροή αίματος στα ούλα σου, πράγμα που μειώνει την ικανότητα της περιοχής για επούλωση. Ο οδοντίατρός σου μπορεί να σου ζητήσει μάλιστα να πηγαίνεις πιο συχνά για παρακολούθηση – ακόμη και κάθε τρεις μήνες.

Που σημαίνει ότι αν ο οδοντίατρός σου πει ότι χρειάζεσαι βαθύ καθαρισμό (πιθανόν να σε παραπέμψει και σε περιοδοντολόγο, αν η περίπτωσή σου είναι σοβαρή), θα πρέπει να τον ακούσεις. Η διαδικασία είναι έγκυρη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι τη χρειάζεσαι πραγματικά και δυστυχώς οι γιατροί που θεωρούν τον «Όρκο του Ιπποκράτη» σύντομο ανέκδοτο δεν είναι πρωτάκουστο φαινόμενο. Συνεπώς, δεν κάνει κακό να έχεις τον νου σου.

Αν η σύσταση του οδοντιάτρου σου για βαθύ καθαρισμό ακούγεται ύποπτη, η έξυπνη κίνηση είναι να πάρεις μια δεύτερη γνώμη.

Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ένα περιοδοντικό εργαλείο που μοιάζει με ξέστρο, μόνο που έχει γραμμές, για να μετράει τον χώρο ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια σε χιλιοστά. Μέχρι τρία χιλιοστά θεωρείται αποδεκτό, ενώ ανάμεσα σε τέσσερα και έξι χιλιοστά σημαίνει ότι χρειάζεσαι βαθύ καθαρισμό. «Ο,τιδήποτε πέρα από έξι χιλιοστά μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να έρθεις ξανά για επέμβαση, ανάλογα με την ανατομία και το σχήμα των δοντιών», λέει η Tang.

Αν ο οδοντίατρός σου δεν χρησιμοποιεί το εν λόγω εργαλείο, για να κάνει τη διάγνωση, έχεις λόγο να είσαι διστακτικός. Επίσης, θα πρέπει να καταγράψει τις μετρήσεις στο στόμα σου και να σου εξηγήσει τι σημαίνουν όλα και πώς θα γίνει ο βαθύς καθαρισμός. Αν δεν το κάνει εκείνος, μην ντραπείς να ρωτήσεις εσύ.

Αν η σύσταση του οδοντιάτρου σου για βαθύ καθαρισμό ακούγεται ύποπτη, η έξυπνη κίνηση είναι να πάρεις μια δεύτερη γνώμη – από άλλον οδοντίατρο, όχι από κάποιον κολλητό σου. Ο επιπλέον χρόνος στην καρέκλα ενός άλλου οδοντίατρου μπορεί να σε γλιτώσει από μια αχρείαστη διαδικασία ή να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεσαι μια θεραπεία που θα σώσει το χαμόγελό σου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE US.
Πηγή: vice.com

Χάνδακος 34

(1ος Όροφος) Ηράκλειο, Κρήτη

2810 300 309

Καλέστε μας για ραντεβού

Ωράριο λειτουργίας

Δείτε παρακάτω.