Θεραπεία της Ουλίτιδας

Θεραπεία της ουλίτιδας

Με τον όρο ουλίτιδα εννοούμε την παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία.

Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος στους ιστούς και σταδιακά παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.

Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά, έχουν απαλή ροζ απόχρωση και δεν ματώνουν. Στην ουλίτιδα τα ούλα είναι διογκωμένα, κόκκινα και συνήθως αιμορραγούν, είτε αυτόματα, είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Περιοδοντίτιδα

Συντηρητική θεραπεία

Με ειδικά περιοδοντικά εργαλεία και σύστημα υπερήχων απομακρύνονται από τη ρίζα πέτρα, μικρόβια και τοξίνες, ανώδυνα με τοπική αναισθησία.

Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο, ούτε κατά την διάρκεια της διαδικασίας ούτε μετά που θα πάει στο σπίτι.

Συνήθως απαιτούνται 2-4 επισκέψεις. Δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή (σωστός τρόπος βουρτσίσματος δοντιών, μεσοδόντια βουρτσάκια και ορισμένες φορές στοματικό διάλυμα ή / και gel).

Ο ιδανικός χρόνος για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συντηρητικής θεραπείας είναι 3 μήνες

Συντηρητική θεραπεία με LASER

Η επιπρόσθετη χρήση του λειζερ κατά τη θεραπεία της ουλίτιδας βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή και γρήγορη επούλωση των ούλων.

Σε συνδυασμό με την συντηρητική θεραπεία, η θεραπεία με LASER είναι αποτελεσματική, επιτρέποντας στον ασθενή να παραμείνει υγιής και να ζήσει άνετα, ελέγχοντας τη νόσο.

Η θεραπεία της ουλίτιδας με LASER είναι ασφαλής και απολύτως ανώδυνη θεραπεία. Παράλληλα δεν παρουσιάζονται ευαισθησίες στα δόντια και ενδείκνυται ιδιαίτερα σε ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, ασθενείς που έχουν αλλεργίες σε αντιβίωση, αιμοφιλία κ.α

Η ενέργεια του LASER μεταφέρεται στον ουλικό θύλακα για να απομακρύνει τον μολυσμένο ιστό των ούλων και να απολυμάνει το μικρο-περιβάλλον του θυλάκου, σκοτώνοντας τα βακτήρια και αδρανοποιώντας τις τοξίνες στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού και στον ιστό των ούλων, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης.

Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια για την οποία υπάρχει θεραπεία. Αν όμως μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα η οποία καταστρέφει σιγά σιγά το κόκαλο που περιβάλλει τα δόντια και οδηγεί στην απώλεια τους. Μπορεί κάποιος να έχει ουλίτιδα χωρίς να το γνωρίζει επειδή σπάνια είναι επώδυνη.

Τόσο η τερηδόνα όσο και η ουλίτιδα προκαλούνται από την οδοντική μικροβιακή πλάκα, ένα σύνολο εναποθέσεων που αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες, ακόμη και λίγα λεπτά μετά το βούρτσισμα. Η πλάκα αυτή περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα, δηλαδή να προκαλούν ουλιτιδα.

Αιτίες τις ουλίτιδας

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι για ένα κολλώδες, μαλακό, λευκό επίχρισμα (αποτελείται κυρίως από βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα και επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες, π.χ. σάκχαρα). Η πλάκα σχηματίζεται τόσο στα δόντια, όσο και στις πρόσθετες εργασίες και τα σφραγίσματα που υπάρχουν στο στόμα. Με το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, η οδοντική μικροβιακή πλάκα απομακρύνεται πριν γίνει επικίνδυνη. Αν η πλάκα παραμένει στα δόντια (χωρίς το συχνό και σωστό βούρτσισμα) μπορεί να σκληρύνει. Προσλαμβάνει ιόντα ασβεστίου από το σάλιο, οπότε και σκληραίνει δημιουργώντας έτσι την πέτρα (τρυγία).

Η επιφάνεια της τρυγίας ή πέτρας είναι αδρή, με αποτέλεσμα περαιτέρω κατακράτηση μικροβιακής πλάκας και συνεπώς δυσχέρεια εφαρμογής σωστής σωματικής υγιεινής. Ως αποτέλεσμα, βλαπτικά προϊόντα που ονομάζονται τοξίνες, προερχόμενα από βακτήρια μικροβιακής πλάκας προκαλούν στην αρχή φλεγμονή στα ούλα δηλαδή ουλίτιδα.

Η αιτία της ουλίτιδας λοιπόν είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα που έχει πλέον μετατραπεί σε πέτρα. Παράγοντες που οδηγούν σε ουλίτιδα είναι όλοι εκείνοι που ευνοούν τη συσσώρευση της πλάκας, με κυριότερο από αυτούς την κακή στοματική υγιεινή. Άλλες αιτίες που προκαλούν ουλίτιδα είναι τα στραβά δόντια, τα κακότεχνα σφραγίσματα, οι θήκες, οι γέφυρες κ.ά. Οι λανθασμένες προσθετικές εργασίες συγκρατούν τροφές ανάμεσα από τα δόντια δυσκολεύοντας το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση των μικροβίων από το στόμα.

Να σημειωθεί ότι η διατροφή παίζει ρόλο στη γένεση και διατήρηση της ουλίτιδας. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη ή όξινες ουσίες, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων αν δεν καθαρίζεται καλά το στόμα μετά από το φαγητό.

Εάν η μικροβιακή πλάκα είναι ελάχιστη, ώστε να μη δικαιολογείται η ύπαρξη ουλίτιδας, τότε η ουλίτιδα οφείλεται σε άλλους παράγοντες και συνεπώς αυτοί θα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες αιτίες της ουλίτιδας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η λευχαιμία, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η έλλειψη βιταμινών κ.α. Άτομα που έχουν μειωμένη βιταμίνη C στη διατροφή τους, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Παρατηρούνται επίσης ουλίτιδες από έντονα ψυχικά ερεθίσματα και stress.

Θεραπεία της Ουλίτιδας

Θεραπεία της Ουλίτιδας

Tα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν την ουλίτιδα

 • Τα ούλα χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, πρησμένα, διογκωμένα με ακανόνιστο σχήμα και προκαλούν πόνο.
 • Παρουσιάζεται αίμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή κατά το καθάρισμαά τους με οδοντικό νήμα.
 • Τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια, παθαίνουν δηλαδή υφίζηση. Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται και η ρίζα των δοντιών.
 • Κινητικότητα δοντιών (άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγάλη)
 • Κακοσμία του στόματος, ύπαρξη πύου μεταξύ των ούλων και των δοντιών.
 • Αλλαγές στα δόντια, τροποποιήσεις της θέσης τους, απομάκρυνση των δοντιών μεταξύ τους, απώλεια δοντιών.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ουλίτιδα

 • Μη αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια
 • Κάπνισμα
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Κληρονομικότητα
 • Άγχος και Στρες
 • Συστηματικά νοσήματα
 • Ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. aids)
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Τραυματική σύγκλειση
 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Λήψη φαρμάκων

Χάνδακος 34

(1ος Όροφος) Ηράκλειο, Κρήτη

Ωράριο λειτουργίας

Δείτε παρακάτω.

2810 300 309

Καλέστε μας για ραντεβού