Μεταλλοκεραμικές Στεφάνες

ΣΤΕΦΑΝΕΣ (ΘΗΚΕΣ) ΜΕΤΑΛΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ

Μεταλοκεραμικές Στεφάνες

Οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες, ή αλλιώς θήκες μεταλλοπορσελάνης, είναι κατασκευασμένες από βιοσυμβατά κράματα που καλύπτεται με ειδικό κεραμικό υλικό (πορσελάνη).

Όταν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια ανάμεσα σε υπάρχοντα γερά δόντια μέσα στο στόμα και δεν θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε με εμφυτεύματα, τότε τοποθετούμε γέφυρα.

Μεταλοκεραμικές Στεφάνες

Πλεονεκτήματα

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλες ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις ή σε στηρίγματα κινητής προσθετικής

  • Καλή αντοχή στον χρόνο
  • Αντοχή στην ταλάντωση
  • Δεν απαιτείται μεγάλη παρασκευή δοντιού σε σχέση με τις ολοκεραμικές
  • Δεν απορροφά χρωστικές
  • Αντενδεικνύται η λύση των μεταλλοκεραμικών στεφανών όταν ο ασθενής επιθυμεί άψογη αισθητική

Μειονεκτήματα

  • Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λόγω ηλικίας ή λόγω τραυματικού βουρτσίσματος, φαίνεται αυχενικά ο μεταλλικός σκελετός και ο ασθενής παραπονείται ότι το δόντι «γκριζάρει»
  • Απαιτείται ιδιαίτερο χειρισμό από ειδικό για άριστη εφαρμογή
  • Απόχρωση της στεφάνης

Όταν έχουμε εκτεταμένη καταστροφή ενός δοντιού, για να το ενισχύσουμε και να το διατηρήσουμε στο στόμα, τοποθετούμε μία (θήκη) στεφάνη. Η κάθε στεφάνη ή γέφυρα αποτελείται από έναν σκελετό και ένα κοσμητικό κάλυμμα πάνω από τον σκελετό. Ο σκελετός στις συγκεκριμένες στεφάνες κατασκευάζετε από βιοσυμβατό μέταλλο.

Συνήθως μια στεφάνη αντέχει 10 – 15 ή ακόμα και περισσότερα χρόνια, με την προϋπόθεση όμως, ότι ο ασθενής θα φροντίζει για την ικανοποιητική υγιεινή του στόματος.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που χρειάζεται να αντικατασταθεί νωρίτερα όταν διαπιστωθεί.

Επίσης, οι μεταλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες έχουν μεγάλη σκληρότητα, πράγμα που τους προσδίδει άριστη αντοχή. Επιπλέον, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

before after

Αποκατάσταση δοντιών με μεταλοκεραμικές στεφάνες

Ποιά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η απώλεια των δοντιών και η μη αντικατάστασή τους;

Αισθητικά

Η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών επηρεάζει πάντα την αισθητική του προσώπου. Αυτό συμβαίνει και στις περιπτώσεις στις οποίες τα δόντια που χάθηκαν βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος και δεν είναι ορατά στο χαμόγελο.

 

Μάσηση

Στη διαδικασία του τεμαχισμού και λειοτρίβισης της τροφής, το κάθε δόντι παίζει έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα και η απώλεια ενός δοντιού, να προκαλέσει μετακίνηση στα άλλα δόντια κι ως συνέπεια η τροφή να καταπίνεται χωρίς να έχει μασηθεί σωστά.

Ομιλία

Η απώλεια έστω και μικρού αριθμού δοντιών επηρεάζει πάντα την ομιλία.

Στη σύγκλειση και λειτουργία των γνάθων.

Σε μια πλήρη και φυσιολογική οδοντοστοιχία τα επάνω δόντια ακουμπούν με τα κάτω με τρόπο αρμονικό και συνεργάζονται μεταξύ τους στις διάφορες κινήσεις του στόματος. Όμως όταν ένα ή περισσότερα δόντια εξαχθούν, όλη η ισορροπία του συστήματος διαταράσσεται.

Χάνδακος 34

(1ος Όροφος) Ηράκλειο, Κρήτη

2810 300 309

Καλέστε μας για ραντεβού

Ωράριο λειτουργίας

Δείτε παρακάτω.